Registratie- en kentekenplaatplicht (land)bouwvoertuigen in volle gang

Er is lang over gesproken en de invoering was al een aantal keer uitgesteld, maar vanaf 1 januari 2021 was het dan toch zover: de registratieplicht voor landbouwmaterieel is van kracht. Wij merken dat een groot deel van onze klanten hier al druk mee bezig is en wij ontvangen dagelijks vele vragen over dit onderwerp. Graag informeren wij u over deze regeling en welke verplichtingen hieruit ontstaan.

Welke landbouwvoertuigen moeten geregistreerd worden?
Er geldt een registratieplicht voor de volgende voertuigen die op de openbare weg komen, ongeacht het bouwjaar of status als oldtimer:

  • Landbouw- of bosbouwtrekkers (T)
  • Mobiele machines (MM)
  • Landbouw- of bosbouwaanhangers (R)
  • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (S)
  • Motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS)

Van 1 januari tot en met 31 december 2021 geldt er een overgangsregeling waarbij bestaande landbouwvoertuigen via de website van de RDW kunnen worden geregistreerd. Na deze datum dient het voertuig gekeurd en beoordeeld te worden door de RDW voordat het in aanmerking komt voor registratie.

Vanaf wanneer moeten landbouwvoertuigen gekentekend worden?

  • Als uw voertuig harder rijdt dan 25 km per uur dient deze ook meteen een kentekenplaat te voeren.
  • Uiterlijk 1 januari 2025 dienen alle geregistreerde voertuigen van een kentekenplaat voorzien te zijn.

Welke landbouwvoertuigen zijn uitgezonderd van de registratie- en kentekenplicht?

  • Landbouwvoertuigen die nooit op de openbare weg komen.
  • Landbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken waarmee niet harder dan 25 km/u wordt gereden.
  • Voertuigen waarvoor de bestuurder geen T-rijbewijs nodig heeft. Hieronder vallen MMBS en mobiele machines die niet breder zijn dan 1,30 meter en bedoeld zijn voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen en geen trekvoorziening hebben voor een aanhangwagen.
  • Meeneemheftrucks en heftrucks smaller dan 1,30 meter.
  • Voertuigen met een maximum constructiesnelheid van 6 km/u.
  • Smalspoortrekkers voor fruittreintjes die jaarlijks worden gebruikt tussen 1 juli en 30 november.
  • Asfalteermachines, asfaltfreesmachines en walsen, die in het kader van onderhoud en aanleg van wegen worden gebruikt.

Let op dat erven, parkeer- en bedrijfsterreinen die niet zijn afgesloten voor het openbaar verkeer ook onder de definitie openbare weg vallen. Wanneer u twijfelt of u uw landbouwvoertuig(en) moet registreren, kunt u gebruik maken van de keuzehulp op de website van de RDW (www.rdw.nl).

Hoe gaat het registreren in zijn werk?

Stap 1: Registreren bij de RDW
Wij adviseren u om voor 31 december 2021 alle (land)bouwvoertuigen die in uw bezit zijn te registreren. Dit omdat de voertuigen in 2021 tegen een laag tarief (€ 18,00) eenvoudig door u zelf geregistreerd kunnen worden via de website van de RDW.

Stap 2: Contact opnemen met uw verzekeraar
Nadat u het voertuig heeft geregistreerd, ontstaat er een verzekeringsplicht (aanhangwagens en verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken uitgezonderd). U dient de gegevens zo spoedig mogelijk aan uw tussenpersoon door te geven. Die zorgt er vervolgens voor dat het kenteken wordt aangemeld bij de RDW en dat het voertuig is verzekerd voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Wij hebben ondertussen al vele kentekens mogen ontvangen en aangemeld en wij verwachten dat dit het gehele jaar door zal gaan.